Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi, bir çok insanın yaşadığı problemlerden biridir. Her insanın günlük olarak 50-100 tel saçı dökülür ve bu normaldir. Ancak bu normal sayının dışında dökülme oluyor ve açıklıklar gözle kolay bir şekilde belli oluyorsa saç dökülmesi olarak kabul edilir. Çoğunlukla erkeklerin saçları dökülüyormuş gibi bilinse de kadınlarda da saç dökülmesi görülmektedir. Erken fark edildiği taktirde bilimsel yöntemler uygulanarak önlem alınırsa önüne geçilebilecek bir problemdir.

Saç dökülmesi ile karşı karşıya kaldığınızda çözüm aramayı ertelememeli ve kellik sorununa maruz kalmamak için en erken süreçte mutlaka önlem almalısınız. Konumuzda kadınlarda, erkeklerde ve gençlerde olmak üzere tüm dökülmeleri ve sebep olan faktör yada hastalıkları ayrıntılı bir şekilde ele alacağız.

saç dökülmesi neden olur

Erkeklerde Saç Dökülmesi Neden Olur?

Erkeklerde sıklıkla karşılaşılan saç dökülmesinin %85’i 50’li yaşlarda ortaya çıkarken, bazı erkekler 21 yaşından itibaren saçlarını kaybetmektedir. Erkeklerin saç kaybı yaşamasında ki en sık karşılaşılan sebep genetik yatkınlıktır. Bunun dışında nadiren bazı ilaçların kullanımı da erkeklerde saç dökülmesi sorununa yol açabilmektedir. Genellikle kademeli olarak başlayan dökülmeler şakakları ve kafanın tepe noktasını etkilemektedir.

Ailesel Yatkınlık

Anne yada babasında saç dökülmesi problemi olan bir bireyin saçlarının dökülme olasılığı diğer insanlara göre daha yüksektir. DHT ismindeki hormonlar testosterondan elde edilir. Testosteron hem erkeklerde hem de kadınlarda olan bir hormon olup, kıl yapıcı hücreye ulaşarak zarar verebilmektedir. Öncelikle saçın kalitesinin düşmesine sebep olarak, uzama hızının yavaşlamasına neden olmaktadır. Zarar gören kıl kökleri tekrar yenilenmek üzere 3-5 ay içinde dökülürler. Bu şekilde defalarca tekrar ettikten sonra en sonunda kellik süreci meydana gelmektedir.

Yaşadığınız bu durumun önüne geçebilmek için kıl köklerine hasar veren DHT hormonunu baskılayacak ürünler kullanılmalıdır.

Saçkıran

Ailesel yatkınlık dışında saç dökülmesine sebep olan diğer bir faktör saçkıran problemidir. Tıpta alopecia areata olarak bilinen saçkıran çoğunlukla çocuk ve genç yaştaki insanları olumsuz etkilemektedir. Genellikle düşük bağışıklık sistemine sahip olan insanlarda ortaya çıkan saçkıranı şiddetli üzüntü, stres ve moral bozukluğu gibi durumlar tetiklemektedir. Saçkıranın tedavisi bilimsel ve evde uygulanacak yöntemlerle yapılabilmektedir. Ancak öncelikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve tetikleyen stres veya moral bozukluğu gibi durumların önüne geçmek gerekmektedir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur?

Erkeklerde saç dökülmesine sebep olan faktörler sınırlıdır ve tespiti daha kolay olabilir. Ancak kadınlarda sebep çok daha fazladır. Öncelikle saç dökülmesine yol açan sebep tespit edilmeli ve tedavi buna istinaden planlanmalıdır. Kadınlarda saç dökülmesine neden olan sebepleri ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

Kansızlık (Anemi)

Kıl köklerine yeterli miktarda kan ulaşamadığında saç kökleri ihtiyacı olan demir, çinko, magnezyum ve biotin gibi vitaminleri alamaz ve bu doğrultuda dökülmeler ortaya çıkabilmektedir. Saç dökülmesi şikayeti ile doktorunuza başvurduğunuzda size kan sayımı taraması yapılarak kansızlık olup olmadığı teşhis edilebilmektedir. Böyle bir durumda kansızlık sorunu için tedavi planlanacaktır.

Kadınlarda Erkek Tipi Saç Dökülmesi

Erkeklerde görülen erkek tipi saç dökülmesi kadınlarında %20’lik bir kısmını olumsuz olarak etkilemektedir. Sebep yine erkeklerde de olduğu gibi DHT’dir. DHT hormonunun neden olduğu dökülmeler hem erkeklerde hem kadınlarda şakak ve tepe bölgesinde görülmektedir.

Hormonal Değişiklikler

Kadınların bir çoğunda ortaya çıkan dökülmelerin sebebi meydana gelen hormonal dalgalanmalardır. Çoğunlukla hamilelik döneminde ortaya çıkan bu dalgalanmalar doğumdan sonra ortadan kalkmaktadır.

Menopoz

Menopoz döneminde kadınlık hormonu olan östrojenin seviyesi düştüğü için kadınlarda saç dökülmesi ortaya çıkmaktadır.

Saç Yolma Hastalığı (Trikotillomani)

Saç çekme alışkanlığı olan ve buna engel olamayan insanlarda saç kökleri küserek, saç dökülmesine sebep olabilmektedir.

Saç Dökülmesine Sebep Olan Hastalıklar

Üstte belirtilen sebepler dışında bazı hastalıklarda saç dökülmesi probleminin ortaya çıkmasında rol oynayabilmektedir.

Guatr

Guatr, tiroid hormonunun sebep olduğu bir hastalıktır. Guatr hastalığı olan insanlarda saç dökülmeleri görülmektedir. Bu durumda ya tiroidler kullanılacak ilaçla dengede tutulmalı yada ameliyat olunmalıdır. Bu hastalık için tedavi planlanması adına doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Polikistik Over Sendromu

PCO olarak kısaltılan ve bilinen Polikistik over sendromu, kadınların yumurtalıklarında ortaya çıkan iyi huylu bir kisttir. Bu sendrom kıllanmaya sebep olabildiği gibi aynı zamanda erkek tipi saç dökülmelerine de yol açabilmektedir. Bu sendromun teşhisi için jinekoloji uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Biotin Eksikliği

Biotin eksikliği de saç dökülmelerinde ve kalite kaybında rol oynayan önemli bir faktördür. Biotin B7 ve H vitamini olarak da anılmaktadır. Çoğunlukla şok diyet sonucunda yada sivilce ilacı kullanımından dolayı biotin eksikliği olabilmektedir.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir, Nasıl Geçer?

Saç dökülmesine önlem alabilmek adına öncelikle bir dermatoloji uzmanına başvurulmalı ve dökülme tipinin teşhis edilmesi gerekmektedir. Doktorunuz dökülmenin sebep ve tipine göre uygun tedaviyi planlayacaktır.

Erkek tipi saç dökülmesi mevcutsa burada sebep olan DHT hormonunu baskılayacak procapil içerikli sprey yada finasterid içerikli tablet kullanılması gerekmektedir. Ayrıca bitkisel bir madde olan saw palmetto da bu tipteki saç dökülmelerine etkili olmaktadır.

Menopoz sürecinde östrojen hormonunun azalmasıyla ortaya çıkan dökülmelerde isoflavon içeren tabletler kullanılabilir.

Saçkıran probleminden dolayı ortaya çıkan dökülmeler için evde sarımsak tedavisi uygulanabilir. Ancak eczanelerde Squarik Asit Di Butil Ester maddesinin bulunduğu roll-on formunda ürünler bulunmaktadır ve sarımsak tedavisinden çok daha etkilidir.

En doğru tedavi için sıklıkla belirttiğimiz gibi saç dökülmesinin tipi ve sebepleri belirlenmeli buna istinaden tedavi planlanmalıdır.

Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Saçla ilgili yaşanılan problemlerin tümünde hastanelerin dermatoloji (cildiye) bölümlerine başvurulabilir. Ayrıca özel muayenesi olan dermatoloji uzmanlarına da muayene olabilirsiniz. Doktorunuzun yapacağı tetkikler doğrultusunda dökülmeye sebep olan faktörlerin tanısını koyarak, kullanmanız gereken ilaç veya yöntemleri sizlere detaylı bir şekilde belirtecektir.

Kaynak:

Hair loss. (2021).
https://www.nhs.uk/conditions/hair-loss/

Hair loss: Who gets and causes. (n.d.).
https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/18-causes

Ho, C. H., et al. (2021). Androgenetic alopecia. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430924/Male pattern hair loss. (2015).
https://dermnetnz.org/topics/male-pattern-hair-loss

HairForte Sprey © 2018